Champinjonsås med charlottenlök och whiskeymarmelad – receptbild

Champinjonsås med charlottenlök och whiskeymarmelad

En smakrik och krämig champinjonsås med charlottenlök, vitlök och en unik touch av whiskeymarmelad. Perfekt till kött eller vegetariska rätter.

Ingredienser:

IngrediensMängd
Charlottenlök 2
Vitlök 4 klyftor
Grädde 2 dl
Creme fraiche 1 dl
Vatten
Burk champinjoner med vätska 1 burk
Färska champinjoner 1/2 paket
Kalvfond
Madeira
Elins pumpa whiskey marmelad
Balsamvinäger
Sambal olek
Ljus soja
Vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka charlottenlöken. Pressa vitlöken.
  2. Fräs charlottenlök och vitlök mjukt i en panna utan att det tar färg.
  3. Tillsätt burkchampinjoner med vätska och skivade färska champinjoner. Låt puttra några minuter.
  4. Häll i grädde och creme fraiche och rör om.
  5. Smaka av med kalvfond, madeira, balsamvinäger, sambal olek, ljus soja och vitpeppar efter smak.
  6. Rör ner en sked av Elins pumpa whiskey marmelad för en fyllig och söt smak.
  7. Låt såsen sjuda tills den tjocknar något. Späd med lite vatten om den blir för tjock.
  8. Servera såsen varm till valfri huvudrätt.